Szkolenie “Zaplanuj swoje wino”

Zapraszamy na szkolenie otwarte dla wszystkich członków Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy w ramach projektu: Wykorzystanie nowoczesnych technologii do wspierania branży enologicznej w Europie.

Szkolenie odbędzie się w dniu 24 czerwca 2017 roku o godzinie 9.00 w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej.

 

Program:

09:10 – „Zaplanuj swoje wino musujące” – Andriej Slapšak, Słowenia, ekspert będzie mówił między innymi o sześciu najważniejszych krokach przy produkcji win musujących:

1. Vineyards *
2. Harvest
3. Primary Fermentation
4. Assemblage/Blending
5. Tirage Bottling 
Secondary Fermentation
Bottle Aging
6. Riddling and Disgorging

*wykład prowadzony będzie w języku angielskim i tłumaczony na język polski 

11:30 – „Zaplanuj swoje wino” – Attila Petreny, Węgry

1. Planowanie wina – jakimi winami zdobyć podniebienie konsumenta
2. Planowanie i zakładanie winnicy
3. Zaprojektowanie przetwórni i prac w niej w świetle naszych wymarzonych win
4. Wąskie gardła, ryzykowne punkty, dylematy winiarza w procesie powstawania wina
5. Przykładowy projekt posiadłości od A do Z – w skrócie

13:00 – przerwa

13:20 – “Winnica jako Marka” – Karolina Ochała 

1. Czym jest branding
2. Ważne aspekty rynku win (marketing, sprzedaż, poszukiwanie inwestora itp.) 
3. Case study (zagranicznych marek win), przykłady trendów w designie
4. Koszty pracy nad własną Marką

Karolina Ochała jest absolwentką prawa Krakowskiej Akademii oraz Centrum Praw Własności Intelektualnej. Z reklamą związana jest od 4 lat i obecnie zarządza agencją kreatywną Bee On Tree (www.beeontree.com), która współpracuje z takimi markami, jak Intel, Comarch, Luxoft, XTPL czy Ministerstwo Sprawiedliwości. Założycielka fundacji Admoveri, której głównym celem jest kształcenie z zakresu prawa i etyki reklamy. 

14.00 – „Jak kupują sommelierzy w imieniu swoich zleceniodawców” – Sommelier
– na co zwraca uwagę sommelier
– jak oceniają wino sommelierzy restauracji i sieci sklepów 
– jeśli nie cena to co?
– sposoby degustacji w ciemno
– przedstawienie zasad degustacji w ciemno 

15:00 – degustacja w ciemno 
– analiza/degustacja i ocena zgłoszonych win 
– wspólna degustacja wina zgłoszonego na konkurs wraz z oceną przez specjalistów 
– wybór najlepszego wina degustacji (dla zwycięzcy nagroda –
analiza chemiczna wykonana w laboratorium EnoLab http://enolab.pl/ przez Piotra Przybka)

16.30 – obiad 

17.00 – transfer na winnicę – Dąbrówka Szczepanowska

 

Uwaga:
wstęp wolny, obowiązkowa rejestracja: formularz zgłoszeniowy
Zapraszamy także wszystkie winnice i winiarzy do zgłaszania swoich win do degustacji w ciemno i oceny przez ekspertów. Szczegóły tutaj: