Czy to wina wina?

Co takiego jest w winie, że od tysięcy lat ludzie się nim zachwycają? Odpowiedź jest prosta. Wszystko. Wszystko czego człowiek, taki jak my, potrzebuje do szczęścia.

Rozbierzmy je na czynniki pierwsze.

Dowiedz się więcej

Zapach wina jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o jego odbiorze sensorycznym.

Zapach na który składają się aromaty uzyskane w procesie fermentacji kiedy sok przemieniany jest w wino, chciałoby się napisać w magiczny sposób, ale sekrety te odkryli dawno nasi chemicy. Uwolnione aromaty soku winogronowego łączą się mniej lub bardziej chaotycznie i nadają aromaty końcowemu produktowi, który tak kusi potem zapachem białych kwiatów, cytrusów czy ziół. To, że decydujący wpływ na zapachy w winie ma terrior, odmiana i sposób uprawy winorośli i produkcji a także przechowywanie wina, nie jest już żadną tajemnicą nawet dla winiarzy amatorów. W kolejnych artykułach naszego cyklu będziemy kolejno skupiać się na wszystkich elementach mających wpływ na to co ostatecznie nalejemy do kieliszka.

Zapach

Smak

„Kto potrafi smakować, nie pije wina lecz kosztuje jego tajemnice” Salvador Dali.

Smak, który w winie nie jest tak ważny jak zapach, ale jednak odgrywa ważną rolę. Zwyczajnie decyduje o tym czy wino nam smakuje czy nie. I tu nie ma się co rozwodzić. Są amatorzy win wytrawnych i win słodkich. Są tacy, którzy nie uznają win innych niż leżakowane w beczkach, są tacy, którzy kochają fröccs czy po „naszemu” szprycer, znam też osoby, dla których jedyne dobre wina to wina wzmacniane ale też wielu Francuzów, którzy nie uznają za wino niczego poza czerwonym, taninowym, mocno wytrawnym trunkiem. I dobrze. Ta różnorodność sprawia, że każdy klient wybierze coś dla siebie i każdy producent może wyspecjalizować się w konkretnym rodzaju wina.

Procenty. Alkohol powstający w naturalny sposób jako produkt uboczny fermentacji – działania drożdży. To kluczowy proces dla produkcji wina. Co prawda coraz więcej dietetyków grzmi, że alkhol to puste kalorie bo 100 g czystego alkoholu to 700 kcal gdzie 100g cukrów to „jedynie” 400 kcal, ale kto by się przejmował gadaniem dietetyków, kiedy wino pachnie w kieliszku.
Celebracja. Z winem związana jest przecież cała kultura. Kultura, rzec by można, stara jak świat. Pierwsze jednoznaczne dowody na produkcje alkoholu pochodzą sprzed ponad 10 tysięcy lat, co dowodzi, że pojawiły się wraz z rolnictwem i osadnictwem. Fakty te potwierdzają także badacze, którzy naprawdę odkryli w Gruzji, w sąsiedztwie osady neolitycznej, pestki winogron o kształtach innych od tych rosnących dziko, więc są pewni, że pochodziły one z upraw. To fascynujące, że te pierwotne społeczności posiadły umiejętność technicznej obróbki i przechowywania wina. Nie bez znaczenia pewnie jest fakt, że było ono ważne w różnego rodzaju ceremoniach, których możemy się dziś tylko domyślać na podstawie pozostałości, w formie malowideł, znajdowanych w archeologicznych wykopaliskach.

Możemy zaryzykować twierdzenie, że wino jest naprawdę ważne dla ludzkości.

A realizując nasz Projekt postaramy się przybliżyć wszystkie jego aspekty

Zapraszamy do dzielenia się swoimi przemyśleniami