Winifikacja

Przeszukaj Bazę wiedzy po słowach kluczowych

7.0 Chemia analityczna w praktyce winiarskiej
  • 2.0 Wyposażenie podręcznego laboratorium.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 3.0 Określenie podstawowych parametrów fizyko-chemicznych wina.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 4.0 Gęstość.
  • 5.0 Kwasowość.
    • 5.1 Kwasowość aktywna (pH).
      • 5.1.1 Kalibracja pH-metru.
        • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 6.0 Zawartość kwasu L-jabłkowego.
    • 6.1 Chromatografia papierowa.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
    • 6.2 Chromatografia cienkowarstwowa.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
    • 6.3 Elektroforeza kapilarna.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
    • 6.4 Metoda enzymatyczna.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 7.0 Zawartość kwasu winowego.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
Projektowanie i planowanie winiarni.
  • 1.0 Wybór lokalizacji.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
5.0 Dojrzewanie wina
  • 1.1 Produkcja beczek.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 1.2 Parowanie z beczek.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 1.3 Utrzymanie beczek.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 2.1 Skład drewna dębowego i ekstrakcja najważniejszych substancji.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 2.2 Różnice między dębem francuskim a dębem amerykańskim.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 2.3 Zamienniki dla beczek dębowych.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
Styl win białych.
  • 1.0 Wina w „nowoczesnym”, owocowym stylu.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 3.0 Tradycyjne wina w stylu środkowoeuropejskim („alzackim”).
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 4.0 Szlachetne wina półsłodkie i słodkie.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
1.0 Przed zbiorem
  • Artykuły niedługo się pojawią.
2.0 Zbiór
  • 2.1 Odszypułkowywanie i miażdżenie
    • 1.1 Winogrona białe.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
    • 1.2 Winogrona czerwone.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 2.2 Maceracja
    • Artykuły niedługo się pojawią.
4.0 Zabiegi prowadzone w piwnicy winiarskiej
  • 4.1 Ściąganie wina znad osadu
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 4.2 Stabilizacja winianowa
    • 2.1 Dysocjacja kwasu winowego.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
    • 2.2 Wodorowinian potasu.
      • Artykuły niedługo się pojawią.
3.0 Fermentacja
  • Artykuły niedługo się pojawią.
4.3 Klarowanie
  • 3.2 Redukcja tanin.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 3.3 Substancje klarujące o zastosowaniu ogólnym.
    • Artykuły niedługo się pojawią.
  • 4.3.1 Stabilizacja białkowa
    • Artykuły niedługo się pojawią.
4.4 Filtrowanie
  • Artykuły niedługo się pojawią.
8.0 Wady i choroby wina
  • Artykuły niedługo się pojawią.
6.0 Butelkowanie
  • Artykuły niedługo się pojawią.