Materiały merytoryczne

O1

Wykaz strategicznych kompetencji, umiejętności oraz wiedzy niezbędnej w pracy enologa i w enoturystyce.

Zakres zagadnień podstawowych i dodatkowych, których znajomość jest niezbędna w pracy na winnicy i w winiarni.

O2

Analiza potrzeb szkoleniowych

Analiza została przeprowadzona na podstawie ankiet badających potrzeby szkoleniowe. 

O3

Innowacyjne narzędzia do prezentacji on- i offline wytworzonych w ramach Projektu efektów pracy intelektualnej

Innowacyjne narzędzia do prezentacji on- i offline wytworzonych w ramach Projektu efektów pracy intelektualnej.

O4

Podręcznik do analizy zjawisk pogodowych w winnicy wraz z mobilną aplikacją i modelami chorobowymi.

Choroby winorośli i zjawiska pogodowe to największe zagrożenie dla plantacji. Na drugie nie mamy wpływu, ale z pierwszym możemy sobie poradzić w łatwy sposób – inwestując w stację pogodową i korzystając z aplikacji, która pomoże zinterpretować warunki pogodowe i przewidzieć możliwość wystąpienia danego patogenu w określonych warunkach na naszej winnicy.

O5

Baza wiedzy pt. "WINOROŚL".

Jedną z trzech najważniejszych części całego Projektu jest Baza Wiedzy Winiarskiej: Winorośl. To moduł w którym znajdziecie informacje na temat tego niezwykłego krzewu, dzięki któremu  na naszych stołach pojawia się Wino.

O6

Baza wiedzy pt. "WINNICA".

Kolejną częścią Bazy Wiedzy jest obszar tematyczny związany z Winnicą. Ten obszar obejmować będzie wiadomości z zakresu:

O7

Baza wiedzy pt. "WINIFIKACJA"

Na produkcję dobrej jakości wina składa się nie tylko uprawa dobrej jakości surowca, ale także poprawny proces winifikacji.

O8

Zbiór metodologii nauczania

Nie od dziś wiadomo, że inaczej przyswaja wiedzę dziecko, inaczej osoba dorosła. Inaczej ktoś, kto jest „wrokowcem”, inaczej „słuchowiec”. Przygotowaliśmy zestawienie metodologii nauczania, gdzie prezentowane są różnorodne podejścia do kształcenia i samokształcenia.

O9

Kurs szkoleniowy opracowany w oparciu o Bazę Wiedzy.

Na podstawie materiału: „Baza Wiedza – Winorośl, Winnica, Winifikacja” opracowany został skrypt szkoleniowy oraz pilotażowy program szkoleniowy zawierający zarówno elementy teoretyczne jak i praktyczne.

O10

Słownik pojęć wraz z innowacyjną formą przyswajania obcojęzycznych słówek

Na podstawie materiału: „Baza Wiedza – Winorośl, Winnica, Winifikacja” opracowany został skrypt szkoleniowy oraz pilotażowy program szkoleniowy zawierający zarówno elementy teoretyczne jak i praktyczne.

O11

Opracowanie ścieżki postępowania podczas rejestracji winnicy.

W ramach Projektu powstała analiza przepisów prawnych i ich interpretacji w zakresie uprawy winorośli i produkcji wina wraz z bazą dobrych praktyk.

Zapraszamy do korzystania z materiałów

Wszystkie materiały są dostępne nieodpłatnie.

Materiały są współfinansowane ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+

Materiały zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za jej zawartość merytoryczną.