Co robimy?

01

Opracowania merytoryczne:

Opracowania, które powstaną w pierwszej kolejności w ramach Projektu będą zawierały między innymi:

– winorośl jej biologia, wymagania, koegzystencja z innymi roślinami, choroby, biologiczne metody ochrony
– odmiany Vitis vinifera, mieszańcowe i endemiczne,
– zakładanie winnicy i siedlisko
– prowadzenie latorośli,
– określanie dojrzałości gron,
– alternatywne „zastosowanie” produktów winorośli (pestki, sok, olej, kosmetyki),
– brykietowanie obcinanych latorośli na opał i inne działania sprzyjające ekologii

02

Dodatkowo:

– mikroklimat – topografia i mezoklimat,
– bioróżnorodność w winnicy
– prowadzenie i pielęgnacja winnicy młodej i wieloletniej,
– cięcie, formowanie, odnawianie starszych krzewów,
– regulacja plonu oraz zabiegi poprawiające jakość owoców,
– mechanizacja winnicy,
– organizacja zbiorów oraz dobór metod i technik zbioru winogron,
– gospodarka odpadami

03

A także:

– definicje wg przepisów UE oraz innych norm międzynarodowych,
– wykaz pomieszczeń, sprzętu i materiałów do wyrobu i przechowywania/leżakowania gotowego produktu,
– skład oraz analiza chemiczna moszczu,
– technologie produkcji,
– rodzaje maceracji, tłoczenie
– fermentacja oraz pielęgnacja młodego produktu,
– metody oceny degustacyjnej,
– produkcja i rodzaje beczek (wielkość, rodzaj dębu, stopień wypalenia, stare i nowe beczki),
– wady i choroby wina

Chcesz wiedzieć więcej?
Daj nam znać!

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco ze wszystkimi informacjami jakie pojawiają się u nas na stronie i w Bazie Wiedzy