O7

Baza wiedzy pt. „WINIFIKACJA”

Na produkcję dobrej jakości wina składa się nie tylko uprawa dobrej jakości surowca, ale także poprawny proces winifikacji.

Dlatego też trzecim modułem Bazy Wiedzy jest „Winifikacja”, gdzie znajdziecie takie informacje jak:

  • definicje wg przepisów UE oraz innych norm międzynarodowych,
  • wykaz niezbędnych pomieszczeń, sprzętu i materiałów do wyrobu i przechowywania/leżakowania gotowego produktu,
  • jakość i charakter produktu oraz czynniki wpływające na jego styl,
  • skład oraz analiza chemiczna moszczu,
  • mikrobiologia, przerób winogron oraz wstępna obróbka miazgi/moszczu przed fermentacją,
  • technologia produkcji, polskie i europejskie tradycje, specjalistyczne technologie winiarskie (lodowe, botrytyzowane etc.),
  • chemia analityczna w praktyce winiarskiej i wyposażenie podręcznego laboratorium,
  • określanie podstawowych parametrów fizykochemicznych oraz zawartości poszczególnych substancji w moszczu (pH, ciężar właściwy moszczu, suchy ekstrakt, kwasy organiczne, alkohole, dwutlenek siarki, lotna kwasowość),
  • drożdże i bakterie mlekowe, bakterie octowe, inne niepożądane mikroorganizmy oraz wywoływane przez nie zmiany,
  • rodzaje maceracji, tłoczenie,
  • klarowanie i stabilizacja moszczu,
  • fermentacja oraz pielęgnacja młodego produktu,
  • butelkowanie,
  • wady i choroby wina

Oraz wiele innych zagadnień, które na bieżąco będą uzupełniane. W Bazie Wiedzy on-line znajdują się dodatkowo liczne zdjęcia, filmy i grafiki. 

Zapraszamy do przeglądania Bazy Wiedzy Winifikacja on-line: https://wszystkoowinie.pl/enoakademia/winifikacja/  

 

Język polski:

Język angielski: