O6

Baza wiedzy pt. „WINNICA”.

Kolejną częścią Bazy Wiedzy jest obszar tematyczny związany z Winnicą. Ten obszar obejmować będzie wiadomości z zakresu:

  • wybór stanowiska i przygotowanie gleby pod uprawę,
  • analiza gospodarki wodnej
  • mikroklimat – topografia i mezoklimat,
  • bioróżnorodność w winnicy
  • prowadzenie i pielęgnacja winnicy wieloletniej,
  • formy prowadzenia winnicy,
  • pielęgnacja gleby i jej nawożenie
  • formy prowadzenia krzewów wieloletnich,
  • cięcie winorośli, i formowanie, odnawianie starszych krzewów,
  • regulacja plonu oraz zabiegi poprawiające jakość owoców,
  • mechanizacja winnicy,
  • organizacja zbiorów oraz dobór metod i technik zbioru winogron,
  • gospodarka odpadami
  • i inne.

W tym module znajdziecie także opracowania związane z aspektami prawnymi funkcjonowania gospodarstwa winiarskiego, organizację i ekonomikę gospodarstwa winiarskiego i enoturystycznego, organizację pracy w gospodarstwie winiarskim w cyklu rocznym oraz informacje na temat wydajności i regularności plonu winogron i produkcji wina w różnych realiach klimatycznych, a także wiedzę praktyczną w zakresie możliwych (dozwolonych prawnie) form promocji winnicy i enoturystyki, budowanie marki, budowa winiarni i piwnic do przechowywania wina oraz coś, czym można zachwycić turystów – praktyka sommelierska w gospodarstwie enoturystyczny.

 

Zapraszamy do przeglądania Bazy Wiedzy Winiarskiej Winorośl on-line: https://wszystkoowinie.pl/enoakademia/winnica/

Poniżej prezentujemy materiały merytoryczne w do pobrania w formie pdf:

Język polski

Język angielski