O1

Wykaz strategicznych kompetencji, umiejętności oraz wiedzy niezbędnej w pracy enologa i w enoturystyce.

Kompetencje, kwalifikacje, umiejętności, doświadczenie, wiedza etc. w pracy winiarza są to kwestie kluczowe. Zwłaszcza jeśli chcemy produkować dobrej jakości produkt, musimy wiedzieć jak TO robić. Jak się kształcić, co wiedzieć, na co zwrócić uwagę, o co pytać.

Dlatego też w ramach Projektu powstało opracowanie, które zawiera wykaz zagadnień teoretycznych i umiejętności praktycznych, które pracownik w branży enologicznej (na poziomie europejskim) powinien posiadać.

Dodatkowo przygotowaliśmy dla Was charakterystykę kompetencji i kwalifikacji pracowników branży enologicznej oraz założenie minimalnej liczby godzin i zakresu praktyk w zawodzie.

To wszystko znajdziecie w opracowaniu, które przygotowaliśmy dla Was wraz z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie oraz Universiti Mendelova w Brnie. Tyle teoria. Bo każdy winiarz wie, że do produkcji najlepszej jakości wina potrzebne jest też serce. I obu tych czynników Wam z całego serca życzymy. A poniżej wykaz strategicznych kompetencji i umiejętności oraz wiedzy niezbędnej w pracy enologa i enoturystyce.

Opracowanie jest dostępne dla każdego zainteresowanego i może posłużyć szkołom, firmom szkoleniowym, uczelniom podczas budowania i weryfikowania ścieżek edukacyjnych do kształcenia zawodowego w branży. Jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+.