17 marca zaczęliśmy piersze szkolenie
Rozpoczęliśmy pierwsze szkoleniowe spotkanie w ramach Projektu, u węgierskiego partnera – w Winnicy Petrény.
Wnioski po pierwszej godzinie są budujące: jesteśmy na początku drogi budowania potęgi winiarskiej w Polsce, wszystko przed nami 🙂
Szkolenia eksperckie będą odbywały się co kilka miesięcy. Do udziału zapraszamy ekspertów powiązanych z organizacjami partnerskimi.
Szkolenie
Dowiemy się:
– jak dobierać zbiorniki do fermentacji i maceracji wina
– jakie są rodzaje pras i poznamy ich wady i zalety
– jakie parametry wpływają na jakość, charakter i styl wina
Wymiana doświadczeń
Porozmawiamy na temat:
– dezynfekcji winiarni podczas zbiorów
– enzymów i ich oddziaływania na wino
– pogody i zjawisk pogodowych
Warsztaty
Poznamy takżę:
– metody i techniki zbioru owoców
– ocena i selekcja gron
– metody sadzenia i cięcia